Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U mnogim bitkama vidimo da većina tenkova jednostavno bez plana krene u bitku. To vodi ka uspjehu samo u rijetkim slučajevima. Da bi broj pobjeda porastao a izgubljenih se smanjio, trebalo bi se intenzivno pozabaviti osnovama tenkovske taktike. Do uspjeha se dolazi kroz mnogo vježbanja i sa spretnim spajanjem različitih zadataka i različitih vozila.  U svemu važi uvijek jedno te isto: Ti si ništa – Tvoj tim je sve!

the power of teamwork teamwork png 725 500

1. Moraš poznavati sebe!

Da bi vaš tenk pravilno upotrijebili neophodno je da se pozabavite tim vozilom. Nužno je da znate kako se vaše vozilo ponaša u različitim situacijama. Prije svega pri kupovini novog vozila mora da se prilagodite ponašanju tog vozila. Pitanja koja slijede su vrlo bitna za uspješno korištenje vašeg vozila:

 • Kolika je maksimalna brzina naprijed/nazad?
 • Koliko dobro mogu voziti uzbrdo?
 • Koliko dugo traje da dostignem maksimalnu brzinu?
 • Koliko brzo mogu da ga rotiram?
 • Koliko brzo se rotira kupola?
 • Kolika je brzina paljbe?
 • Koliki je vidokrug?
 • Koliku štetu nanosim?

2. Upoznaj svog neprijatelja

Sigurno sad neki uzdišu – ipak je znanje o neprijatelju neophodno za uspjeh.

Glavno pitanje: Kojeg neprijatelja mogu i na koji način da napadnem i koje su prednosti mojeg vozila naspram neprijateljevog?

Odluke u bitkama se moraju donositi u djeliću sekunde. Trošite li municiju na prednji oklop Ferdinanda ili jednog IS-4 iz 7,5 cm topa, tada ne trošite samo municiju uzalud, nego se izlažete riziku da sami budete uništeni od mnogo jačega neprijatelja. Prema tome se uvijek smatra kao osnova: Ako je neprijatelj prejak, morate ga zaobilaziti i pokušati da mu priđete sa leđa. Sa druge strane možemo promatrati kako jaki tenkovi bez obzira na njihov zadatak jure male tenkove, dok neprijatelj  uništava artiljeriju i slabije suigrače jedne za drugima. Jedan Kill ne znači NIŠTA, ako neprijatelj u istom vremenu uništi tri vašeg suigrača! Niste sebi zaradili nikakav uspjeh, nego ste pomogli neprijatelju da se približi pobjedi.

Principijelno važi samo jedno: Razmislite pažljivo!

Svako uništenje vašeg suigrača oslabljuje cijeli VAŠ tim!

 

 

EBR 

LAKI TENKOVI

Laki tenkovi su kao u 19. vijeku Konjica, oči vlastitog tima. Vaš zadatak je da se spretno krećete naprijed, da izbjegavate neprijateljsku vatru i otkrivate položaje neprijatelja vašem timu. Odlučujuće je prije svega: Brzina!!

Samo ona ti može spasiti život. Iskoristi okolinu, krećite se kroz korita i iza kamenja, nemojte nikada da vozite samo ravno!

Budite nepredvidivi! Nikada, baš nikada se ne zaustavljajte kada se krećete po neprijateljskom terenu, ni brzinu nemojte smanjivati. Koristite samo HE-Municiju. Ako bi u toku vožnje naišli na neprijatelja istog ili slabijeg nivoa, pucajte kretajući se. Može se stalno ponavljati: NE ZAUSTAVLJAJTE SE!

Ma ni da bi oštećenom neprijatelju zadali smrtni pogodak. Ako naiđete na položaj neprijateljske artiljerije, onda pucajte na nju u TOKU VOŽNJE ali nemojte NIKAKO STAJATI. Vaša artiljerija može da se pobrine o otkrivenom neprijateljskom položaju. Vaš zadatak je da preživite! Ako imate više skauta u vašem timu, onda bi najbrži trebao da preuzme izviđanje, dok bi se drugi trebali pobrinuti o neprijateljskim izviđačima. Teški ili srednji tenk koji juri za lakim tenkom OSLABLJUJE TIM!

Svaka otkrivena pozicija vaše artiljerije OSLABLJUJE TIM. Nemojte biti hrana za topove. Nemojte srljati u besmislenu smrt prije nego promislite, dali primjena vašeg vozila vodi vaš tim prema uspjehu ili ne. Brzina nije nikakva Enigma!

 

 

 type59

SREDNJI TENKOVI

Vi ste snaga vašeg tima. Vi kombinirate mobilnost sa vatrenom snagom. Vaš zadatak je nemilosrdna ofenziva. Međutim vi niste glavna snaga napada, ona je kod teških tenkova. Nije ni vaš zadatak da štitite artiljeriju. Vašu mobilnost i vatrenu snagu trebate koristiti da bi spriječili neprijateljske napade sa boka!

U to spada kao prvo za vas: Disciplina i opet Disciplina. Strpljenje je gorko, ali su mu plodovi slatki. Ne ulazite u sukobe sa neprijateljima kojima niste dorasli. Mislite uvijek na to da je glavna snaga vašeg vozila u vatrenoj snazi i mobilnosti. Ne trošite municiju na teške tenkove za koje znate da im ne možete probiti oklop. Pokušajte vaše teške tenkove da navedete na neprijatelja i ne dopustite neprijateljskim da vam priđu sa leđa. Vidite li mogućnost, da sami možete prići neprijatelju sa leđa ili boka, iskoristite priliku. Ali osigurajte se prije toga da ne upadnete u zamku neprijatelja jer i neprijateljski srednji tenkovi štite svoja teška vozila.

Opet važi pravilo: Morate biti u stanju da ocijenite situaciju u djeliću sekunde. Ako se neprijatelj povlači napadaj ga! Ako je neprijatelj nadmoćan, štiti povlačenje teških tenkova. Pazite na bokove! Neprijatelj koji uspije da priđe iza leđa može učiniti tešku štetu! Ipak procijenite neprijatelja dobro, ako jurite za nekim scoutom sa malim topom, trošite dragocjenu borbenu snagu vašeg tima uzalud!

U jeku borbe se može brzo izgubiti pregled. Ako se previše koncentrirate na jednog oštećenog neprijatelja dok u istom trenutku zanemarite kretanje vlastitog tima, možete se vrlo brzo naći u situaciji gdje ste okruženi neprijateljskim tenkovima, što onda znači kraj za vaše vozilo i opet, velika šteta za tim.

Mislite uvijek na to: Ako vi uništite neprijatelja i on vas, to onda nije pobjeda, već neriješeno! U pravilu niste ništa s time postigli. A ako je vaš cilj bio slabiji od vas, onda ste čak i naudili svojem timu. Međutim pokušajte, da navlačite neprijatelja na takve greške i iskoristite ih nemilosrdno!

Zaključak: Onaj tko pridaje pažnju samo na svoj broj killova, zaslužuje da bude uništen! 

Vi niste vuk samotnjak! Vi ste dio jednog tima!

 

 

Lowe 

TEŠKI TENKOVI

Vi ste čelični zid od koj se neprijateljski napadi odbijaju. Bori li se vaša trupa defenzivno, zauzmite važne pozicije. Oslonite se na zaštitu vaših srednjih tenkova. Vaš zadatak u obrani nije da se krijete već da zaštitite prilazne puteve u vašu bazu. Kao teški tenk bi trebali i da preuzmete kontrolu. Dogovorite se sa kolegama iz tima. Više teških tenkova na jednom mjestu su dobar cilj za artiljeriju. Gledajte da vam leđa i bokovi budu uvijek dobro zaštićeni sa srednji tenkovima. Oni bi trebali da budu oko vas kao pčele oko matice. Dođe li do ofenzive, onda pokažite šta umijete.

Vi ste vrh koplja u napadu, od vaše probojne snage ovisi dali će napad biti uspješan ili ne. Upotrijebite pri napadu tenkovske taktike, koje su dalje dolje spomenute. Mislite i na to, da je vaš zadatak da vežete neprijateljske snage. Ako se svaki teški tenk od jednog ili dva srednja tenka aktivno podržava, onda će se neprijateljska obrana raspasti od vaših snažnih udaraca. Vi morate tokom cijele bitke da zadržite pregled. Ako bi bio jedan napad neuspješan, naredite na vrijeme povlačenje! Nek vas vaše brže kolege štite dok se vi povlačite na odgovarajuće mjesto. Pokušajte da namamite neprijatelja iz skrovišta. Ponekad se povlačenje može i odglumiti. Krene li neprijatelj da vas napada, ide pravo u vašu pripremljenu zamku.

Mislite uvijek na to: Niste neuništivi!

 

 

TD12 

LOVCI NA TENKOVE

Vi nosite teško naoružanje, za koje vam i poneki teški tenk zavidi. Možda mate jak prednji oklop, ali sa strana i otpozadi ste ekstremno ranjivi. Zato je vaš glavni zadatak u DEFENZIVI. Lovac tenkova koji krene u napad može to samo da čini ako zna da je zaštićen sa bokova i od pozadi. U većini slučajeva će to biti iznimka. Na početku bitke analizirajte, šta vaši suborci namjeravaju. Kamo god usmjere njihov napad: Vaš glavni zadatak je, da štitite vašu artiljeriju i prilazne puteve vašoj bazi. Poslužite se tereneom oko sebe. Gledajte da vas neprijatelj nemože iznenaditi nego da vi budete taj koji će ga iznenaditi.

I ovdje važi pravilo: Vi niste vuk samotnjak! 

Stvorite sa drugim jurišnim topovima borbenu jedinicu. Namještajte smrtonosne zamke u pravcu odakle mislite da će neprijatelj napadati. U nikojem slučaju nemojte slijepo samo naprijed da vozite jer će vas u tom slučaju neprijateljski lovci tenkova kazniti. Morate biti uvjereni da vrlo dobro poznaju vaše slabe točke jer i oni imaju takva vozila.

U slučaju da je neprijatelj prejak, povucite se nazad! Osim u slučaju, da vaš tim dobije na vremenu. Inače izbjegavajte borbu i ne riskirajte vašu borbenu snagu, da sami zaustavite više neprijateljskih vozila. Ako bi neprijatelji prošli kraj vašeg skrovišta, ne mrdajte se, pričekajte da se osjećaju sigurnima i onda ih nemilosrdno napadnite otpozadi. Vaš teški projektil će se radovati kad se bude zabio u trup nerpijatelja. Ako bi vaš zadatak bio da sudjelujete u napadu, onda mislite na to da se krećete u drugom redu. Koristite zaštitu teških tenkova ispred sebe i krećite se iza njih. Koristite vaš domet i jačinu topa, da bi pravovremeno uništili neprijatelja. Ukoliko bi trebali da budete i snajperist, pokušajte da pogodite gusjenice neprijateljskih tenkova kako bi bili nepokretni. Na taj način je lakše vašim suborcima da ga napadaju. Ali pazite, i nepokretni tenkovi mogu da okreću kupolu!

Mislite uvek na to: Sami na širokom polju ste izgubljeni!

 

 

SPG 

ARTILJERIJA

Vi ste kralj bojnoga polja! Nitko ne nanosi veći oblik štete, ako se kumulativno uzme u obzir šteta, omamljivanje i usporavanje posade i njihovih vještina kao i imobilizacija vozila, nitko nema veći domet. Ali ste zato ekstremno ranjivi. Zato pazite uvijek na to, da vas suborci čuvaju i koristite okolinu što bolje možete. Mislite i na to da je vaš glavni zadatak eliminacija neprijateljske artiljerije! Za to su vam potrebni vaši izviđači. Zbog toga je važno dobro komunicirati  sa lakim tenkovima.

Kao artiljerista znaš sam gdje se najbolje skriti i stajati. Zato pošaljite izviđače, da izvide izabrane lokacije na mapi. Vi se držite osnovnog pravila, da radite uvijek ono što neprijatelj neće očekivati. Ne koristite položaje, koje svako unaprijed već poznaje. Pokušajte da iznenadite neprijatelje.U hitnim slučajevima mogu se dva topa jedan pored drugog smjestiti. Ipak je vaš najveći neprijatelj brzi mali ili srednji tenk. Vi ste njihova primarna meta i uz njih još i neprijateljske artiljerije!

Osnovno pravilo: Ne radite nikada, što neprijatelj od vas očekuje!

 

 

Tenkovski Napad

U mnogim borbama vidimo da se napadi  izvode bez ikakvog plana, možda se uspije dogovoriti sa koje strane i svi krenu punim gasom naprijed, da bi po mogućnosti prvi stigli do neprijatelja. Onda vidimo na mini mapi kako naši suborci jedan za drugim idu u sigurnu smrt. Jer ako je neprijatelj bolje organiziran ili ima bolje snajperiste, onda naša vozila ulijeću jedna za drugima u unakrsnu vatru neprijatelja. Ako neprijatelju obrana uspije, onda on u većini slučajeva prelazi u uspješan napad protiv oslabljenog tima.

tenkovi1

Zato: Mislite uvijek prvo DEFENZIVNO prije nego krenete u OFENZIVU.

Nemojte NIKADA kretati sami protiv neprijatelja. Četvero očiju vidi više nego dvoje i dva topa čine više štete nego jedan! Koristite na otvorenom polju tenkovski klin! U njemu se postavljaju teški tenkovi tako da štite slabije tenkove! Na taj način možete fokusirati veliku vatrenu snagu!

tenkovi2

Pucajte uvijek sa drugima na jedan cilj, FOKUS FOKUS FOKUS!! Ali samo u slučaju da mu možete nanijeti štetu! Tenk koji ima npr 8% HP-a,  pravi isto toliko štetu kao i neoštećeni! Uništite jednog neprijatelja, prije nego se posvetite nekom drugom.

Tim je tek onda tim, kad svi rade zajedno.

Nemojte se nervirati ako neki suigrac opali smrtonosni hitac na neprijatelja kojeg ste vi naporno obrađivali. Jer bi moglo biti da bi sljedeći hitac neprijatelja možda vas uništio, zato budite zahvalni kada drugi sa vama napadaju jednog neprijatelja. To ukazuje na to da oni gledaju i paze na svoje suborce!

Zato još jednom ukratko najvažnije točke:

 • Ti si ništa!
 • Tvoj tim je sve!
 • Razmislite pažljivo!
 • Svako uništenje suborca oslabljuje cijeli tim!
 • Brzina nije nikakva Enigma!
 • Vi niste vuk samotnjak!
 • Vi ste dio jednog tima!
 • Niste neuništivi!
 • Sami na širokom polju ste izgubljeni!
 • Ne radite nikada, što neprijatelj od vas očekuje da napravite!

 Za kraj ono najbitnije za napomenuti : Ti si ništa – Tvoj tim je sve!

Bok...