Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Tko je on bio i zasto se on spominje u World Of Tanks, to samo znaju ovi iz WG-a. Jos jedan nacin da se nesto proda iz premium shopa i to je OK, ako se nekome svidja sto da ne, al ajde da vidimo detalje…

irci

Ako pitate Irce, tko je bio Sv. Patrick, rijetki će cam zapravo reci cijelu pricu. Dan svetog Patrika većinu podsjeća na pivu, hranu, irsku muziku i jednu dobru zabavu i naravno “Bank Holiday”, plaćeni slobodni dan.  Uz svetog Patrika vezane su mnoge legende. Jedna od najpoznatijih je da je istjerao sve zmije iz Irske (ni danas na tom otoku nema zmija).

62ee23e06d9c2fa019d52b6dfef9a410

Prepoznatljive maskote koje se mogu vidjeti na Dan svetog Patika su leprechauni, odnosno bradati patuljci s velikim zelenim šeširom na glavi. Prema legendi bili su postolari koji su zarađeni novac stavljali u lončić i skrivali ga na kraju duge. Onaj tko uspije uhvatiti leprechauna ispunit će mu se tri želje. Zbog toga Irci imaju običaj skrivati novčiće koje djeca traže, u nadi da će možda uhvatiti i vilenjaka.

 

I na kraju, gospon Sv. Patrik uopce nije Irac,rođen je krajem 4. st. i doveden u Irsku kao rob kad je imao 16 godina, a radio je kao pastir. Nakon šest godina zatočeništva uspio je pobjeći i otići u Francusku, gdje je postao svećenik. Budući da su Irci tada bili poganski narod, Sv. Patrik se oko 432. g. vratio u Irsku kao misionar i počeo širiti kršćanstvo. Putujući po Irskoj, otvarao je crkve i škole te propovijedao kršćanstvo.Posto je dan Sv.Patricka postao blagdan na svjetskoj razini, u redu bi bilo da se ta Irska tradicija ispoštuje na dostojanstven i prigodan način te da se, naravno umjereno, popije čaša (ili dvije)  omiljenog Irskog pića. Navodno se na Dan svetog Patrika u svijetu popije oko 10 milijuna litara Guinnessa, pa stoga ni autor u trenutku pisanja ovoga teksta nije odstupio od tih običaja...Živjeli, vidimo se, pucamo se, čujemo se!

IMG 20210317 102608